160 години ОУ "Свети Паисий Хилендарски"
град Казанлък

Седмицата на бащата

Лесно ли е да бъдеш баща? До скоро майките се смятаха за основна фигура в развитието на детето. Редица научни изследвания обаче доказват, че изключително ценен е бащата, който показва топлотата, грижата и подкрепата, от които всяко дете има нужда. В забързания свят днес времето е едно от нещата, които ни липсват. Но е от изключително значение да отделим такова, защото именно във времето, когато бащите са заедно с малките хора, те могат да разберат колко важни са техните детски крачки през живота, и колко важни са децата за пътя на бащите и мъжете – път, по който всеки мъж има шанса да открие, че малкото дете е личност, и че най-голямата сила на мъжете е в това да ги подкрепят по техния път.

За да провокираме интереса на бащите, ангажирайки ги да бъдат по-активни в учебния процес и възпитанието да децата, ние от ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ решихме да се включим с редица инициативи, посветени на „Седмицата на бащата“. А нашите възпитаници и техните родители се впуснаха в това предизвикателство с голям ентусиазъм. Седмицата бе отбелязана между 7 и 13 ноември под наслов "Да бъдеш баща".

Децата писаха есета на тема „Баща за пример“, рисуваха „Силата на татко“, наравиха фотоизложба „Щастливи заедно“ и написаха писмо до най-значимия мъж в тяхното семейство. Най-вълнуващата инициатива обаче безспорно се състоеше в срещите на класовете с татковци, които споделиха интересни факти за своята професия. Адвокат Дечко Дечков разказа изключително интересни факти за професията си, лютиерът Антон Пеев подробно разясни как се правят цигулки, а скулпторът Пламен Григоров представи нагледно своите творения от разнообразни материали. Най-важното послание, което децата получиха от всички тях, е да преследват мечтите си, да се трудят всеки ден за тяхното постигане, да не се предават пред трудностите и да вярват в себе си!