160 години ОУ "Свети Паисий Хилендарски"
град Казанлък

Първо място в конкурса "Екологичен град на бъдещето" по програма "Часът на Иви и Енчо" на EVN България с проект "Къща на бъдещето"

В изработката на макета участваха 15 ученици от 4а клас с класен ръководител Костадинка Тодорова.
За три години в програмата на „Иви и Енчо“ те научиха много за необходимостта от правилно използване на природните ресурси и тяхното значение за опазване и съхранение живота на планетата.
През първия етап учениците обсъждаха и измислиха как ще изглежда къщата и градът на бъдещето. Четирима от тях изработиха едноетажната къща, а други петима ученици - ветрогенераторите и панелите. Останалите се включиха в направата на мебелите, улиците и фермата. Двама участваха в изработката на зареждащите станции. В рамките на повече от две седмици всеки ученик участва с идеи и материали и допълваше макета. Останалата част от класа помагаше с необходимите материали.
Браво, ученици! Г-жо Тодорова, продължавайте да мотивирате своите възпитаници разумно да използват енергията, опазвайки околната среда! Благодарим ви!
През учебната 2021 – 2022 г. друг екип от наши ученици спечели 2 място в същия конкурс.
Програмата „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология“ стартира през 2009 г. и се реализира без прекъсване вече 15 години. Насочена е към учениците от начално образоване – 2, 3 и 4 клас.
От старта на програмата през 2009 г. до учебна година 2023/24 общо над 45 800 ученици са преминали обучението за разумно и безопасно използване на енергията. Всяка година около 10 000 ученици и 500 учители работят по програмата. През учебната 2023/24 година партньори на EVN България в занимателните часове са 48 училища от 29 населени места (села и градове).
В рамките на инициативата организаторът предоставя на училищата партньори информационни материали, които по достъпен за децата начин обясняват енергийната ефективност и безопасното ползване на електроуреди в дома.
Занимателните обучения за енергия и екология се провеждат в четири учебни часа в Часа на класа. От EVN България предоставят безвъзмездно на учениците и техните учители учебници и дидактически материали, одобрени от МОН.