160 години ОУ "Свети Паисий Хилендарски"
град Казанлък

Биографична книга за Васил Левски написаха учениците от 2 а и 2 б клас на ОУ "Свети Паисий Хилендарски", гр. Казанлък

За поредна година учители и възпитаници на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък доказаха, че наред с бързо навлизащата информация в ежедневието ни чрез различни технологии „всичко българско и родно любят, тачат и милеят“. Паметта на Апостола на свободата ще бъде отбелязана със завършването на биографична книга за Васил Левски. В нея учениците от 2а и 2 б клас с ръководители Деница Дохчева и Щиляна Кьосева сами изписаха данни за живота му, стихотворения и разкази за него. На почти всяка страница е поместена снимка или рисунка. Малките книгоиздатели се трудиха повече от месец, за да успеят да завършат книгата точно преди цяла България да отбележи 148 години от гибелта на Дякона. Във вчерашния ден пред журналисти разказаха за вълненията, които са изпитали, докато са работили върху нея. Не едно от децата цитираше Апостола: „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.“
Това не е първата книга, която Деница Дохчева изработва с ученици. В своите по-малко от 10 години педагогически стаж тя е организирала преписването на „История славяноболгарская“ на Паисий Хилендарски, стихосбирката „Сърдитко“ на Чичо Стоян, „Епопея на забравените“ от Иван Вазов, тефтерчето на Левски. Всички те са подвързани с кожа, дърво, кориците са изписани с пирограф. Тези книги могат да бъдат видени в архива на училището.
Благодарим на всички участници, които ни припомниха, че Левски оставя на поколенията около 140-150 писма и прокламации, в които излага идеите си за равноправието на хората, за човешките права и свободи, идеята за демократичното управление, за общуване между народите и съвършеното равенство между тях, идеята за законността и равенството пред законите – идеи, актуални и до днес.
Радваме се, че получихме уверението на учители и деца, че веднага започват подготовка на следващата книга, която ще напиша, за друг бележит българин. Кой ли ще е той? Предстои да видим.