160 години ОУ "Свети Паисий Хилендарски"
град Казанлък

Ученически униформи

УЧЕНИЧЕСКА УНИФОРМА ОТ УЧЕБНАТА 2023/2024 г.

На основание чл. 269, ал. 1 т. 2 от Закона за предучилищно и училищно образование, от следващата учебна година (2023/2024 г.) в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък се въвежда ежедневна ученическа униформа. Това стана факт след предложение на Обществения съвет до училищното ръководство, решение на Педагогическия съвет и резултати от проведена анкета сред родителите на ученици от І до VІ клас включително. Видът и елементите на униформата са описани в Правилника за дейността на училището. В ежедневното си облекло, считано от 15.09.2023 г., учениците задължително носят един елемент от ученическата униформа, като долната му част е по избор на ученика (пола, панталон, дънки и т. н.).

Ежедневната униформата в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък включва следните елементи:

  • за момичета и момчета – блуза в бледо лилав цвят и цвят мента – къс ръкав и/или дълъг ръкав с лого на училището (тип Лакоста);
  • за момичета и момчета – суитшърт – цвят зелен с лого на училището.

Чрез униформата учениците се идентифицират по-тясно с избраното училище - развиват по-голяма принадлежност към него, тъй като собствената униформа би служила като отличителен знак в обществото.

Униформата показва знак на уважение към училището, учителя и институцията като цяло. Експерти твърдят, че всички учебни институции, в които униформата е задължителна, декларират по-силен респект към учителя, повече загриженост за съучениците и повече доверие един в друг.

Тя спомага за концентрацията на учениците върху тяхното образование и учение, а не върху дрехите, които носят. По този начин фокусът е върху ученето, а не върху това как ще изглеждам днес и какви дрехи ще нося.

Униформата създава навик да се обличаш делово, разумно и отговорно. Тя създава усет за това къде какво е подходящо да се носи в определени институции.

 

Покупка на униформата

  1.   За бъдещите първокласницина ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък родителите трябва да закупят униформите от магазин „Приказен свят“, намиращ се в гр. Казанлък, ул. „Розова долина“ № 14 (срещу училището) в периода от 01 до 12 август 2023 г.
  2.   За всички останали ученицина ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък, закупуването на униформите ще става в периода от 14 до 26 август 2023 г. от магазин „Приказен свят“ (срещу училището - гр. Казанлък, ул. „Розова долина“№ 14).

 

Работно време на магазина:

Понеделник – петък: 09:30 – 18:30 ч.

Събота: 09:30 – 15:00 ч.

Неделя: почивен ден

 

  1.   Наличност на елементи от униформата в магазина:

В магазина целогодишно се поддържат наличности на елементи от униформата, но фирмата производител не може да гарантира, че ще има желания от Вас елемент и размер по всяко време. На място в магазина ще получите информация за последващи доставки.